Nu va exista campioana in Olanda, campionatul de fotbal a fost anulat


Federatia de fotbal din Olanda a decis sa anuleze campionatul de fotbal, dupa ce Guvernul din aceasta tara a interzis orice evenimente sportive pana la 1 septembrie 2020. Aceasta decizie importanta a avut loc in plina pandemie de coronavirus, desi a nemultumit pe suporterii echipelor din Eredivisie.

Acum vreo 2 saptamani, UEFA ameninta toate federatiile de fotbal din Europa ca daca se ia vreo decizie de anulare a campionatelor, echipele nu vor mai participa in cupele europene. Forul suprem din Europa dorea ca toate meciurile sa se joace pe teren. Intre timp, UEFA a mai indulcit discursul pentru ca sanatatea oamenilor este mai importanta decat orice.

Ce se va intampla cu campioana din Olanda, dar si cu echipele care vor sa promoveze din liga secunda?


Este oficial. Olandezii au anulat sezonul de fotbal: fara campioana, fara retrogradare, fara promovare. Se pastreaza actualul clasament pentru determinarea echipelor calificate in cupele europene pentru sezonul viitor. Ajax si AZ Alkmaar merg in Champions League, Feyenoord, PSV si Willem in Europa League, iar Den Haag si Waalwjik sunt salvate de la retrogradare, in ciuda faptului ca primele doua clasate din liga a doua aveau un avans considerabil si erau cu un pas in Eredivisie.

 Cambuur si De Graafschap se vad nevoite sa o ia de la capat in sezonul viitor, dar oficialii par ca s-au grabit in decizii pentru ca antrenorul lui Cambuur ataca dur Federatia: "Asta se simte ca cea mai mare nedreptate din istoria sportului olandez. Avem UEFA de partea noastra. Cluburile erau de acord cu noi, aveam 11 puncte avans, nu inteleg ce s-a intamplat. UEFA a cerut niste decizii corecte, dar asta nu este una". 

Nici Utrecht nu este deloc multumita pentru ca ultimul loc european i-a fost acordat lui Willem, o echipa cu un meci mai mult disputat si cu un golaveraj mult inferior. Utrecht mai avea o sansa de calificare in Europa prin Cupa Olandei, unde urma sa joace finala impotriva lui Feyenoord, dar competitia a fost de asemenea anulata. Norocul lui Willem. Se intoarce in Europa dupa 16 ani. Olandezii au decis. Pentru prima data de la infiintarea in 1956, Eredivisie nu va avea o campioana.

Daca acum 2 luni ne asteptam sa vedem fotbal, dar fara spectatori, acum se pare ca nu vom mai vedea jucatori profesionisti de fotbal decat prin luna septembrie.

Comentarii