Derby della Madonnina

Adăugați o legendă


 "Derby della Madonnina" cu frații Baresi.

Franco și Giuseppe s-au născut în aceeași regiune, Travagliato, la aproximativ 80 de kilometri de Milano, dar la doi ani distanță. Amândoi și-au dedicat viața fotbalului, dar sub culori diferite.

Giuseppe este cu doi ani mai mare decât Franco și a început fotbalul în grupele de juniori de la Inter la vârsta de 13 ani. Franco a încercat să-și urmeze fratele mai mare, dar a fost respins pe motiv că este prea scund. AC Milan nu a fost de aceeași părere și l-a introdus în sistemul de copii și juniori. În acea perioadă, fiind fratele mai mic, lui Franco i se spunea "Baresi 2". Ulterior, Giuseppe a devenit "celălalt Baresi".

Amândoi sunt legende în orașul Milano. Oricine știe de familia Baresi. Giuseppe a evoluat timp de 16 ani sub culorile lui Inter și a contribuit la două campionate, două Cupe ale Italiei, o Supercupă a Italiei și o Cupă UEFA, iar Franco a intrat în "Hall of Fame" în roșu-negru. 20 de ani pe 'San Siro' cu 17 trofee, 6 titluri în Serie A și 4 Supercupe pe plan intern plus 7 trofee internaționale, 3 Cupe ale Campionilor, două Supercupe ale Europei și două Cupe Intercontinentale. 

La finalul ultimul său sezon sub culorile lui AC Milan în 1997, clubul a decis să retragă tricoul cu numărul 6 în cinstea celui mai selecționat jucător din istoria clubului cu 714 prezențe. Cel mai selecționat în acel moment pentru că Paolo Maldini a încheiat în 2009 o carieră începută în 1984 sub culorile aceluiași club pe care a ajuns să-l reprezinte în 901 meciuri. AC Milan a retras de asemenea și tricoul cu numărul 3.

Rivali aproape o viață întreagă în campionat, Franco și Giuseppe și-au dat mâna la naționala Italiei. Fratele mai mare a reprezentat 'Squadra Azzurra' la două turnee finale, în '80 și '86, în timp ce Franco a ridicat Cupa Mondială în 1982 și a dus acasă medalii de bronz și de argint în '90 și '94.

Franco a ieșit pe locul 2 în cursa pentru Balonul de Aur din anul 1989, în spatele coechipierului său, Marco van Basten, iar Frank Rijkaard a completat clasamentul pentru un podium format în totalitate cu jucători de la AC Milan.

Milan și Inter, două cluburi la fel de mari în campionatul italian. Ambele au câștigat de-a lungul timpului câte 18 titluri de campioană. Inter ultima dată în 2010 pentru ca Milan să se vadă campioană în sezonul următor și apoi ambele să cedeze în fața lui Juventus cu 9 titluri consecutive.

Comentarii