Partizan vs Steaua Rosie

Partizan

Unul dintre cele mai importante derby-uri din Europa este Partizan vs Steaua Rosie. Un prieten bun a fost la acest meci anul trecut si este o experienta de neuitat daca iti place fotbalul. 

Cand vine vorba de derby-ul Belgradului, toata Serbia este impartita in doua, fie esti cu Partizan, fie cu Steaua Rosie. Poate 50% dintre cetateni o sustin pe Steaua, 45% pe Partizan, iar restul de 5% alte echipe sau pe nimeni. Nu este vorba doar despre oras, toata tara vorbeste despre acest meci. Este un derby intre cele mai faimoase cluburi ale Serbiei si in trecut ale Iugoslaviei. Este o zi speciala pentru toti fanii. Oamenii vorbesc deja despre meci cu multe zile inainte. Nu este ceva neobisnuit ca primul cadou pentru un nou nascut sa fie ceva cu inscriptiile Stelei Rosii sau a lui Partizan." - Slavisa Jokanovic, fost campion al Serbiei ca jucator si ca antrenor in culorile lui Partizan.

 Partizan - Steaua Rosie intr-o lupta pentru un loc in finala Cupei Serbiei si intr-un meci in care toate Federatiile europene vor fi cu ochii pe modul de organizare al partidei. Asta pentru ca sarbii vor permite accesul pe stadion si isi vor juca cel mai mare derby cu posibil cea mai numeroasa asistenta pe stadioanele europene din ultimele trei luni.

Steaua Rosie a fost declarata matematic campioana Serbiei dupa ce si-a asigurat un avans de 14 puncte fata de urmatoarea clasata cu doar doua etape ramase de disputat, in timp ce Partizan inca se lupta cu Vojvodina pentru distinctia de vicecampioana.
Steaua Serbiei a castigat al 31-lea campionat din istorie si si-a trecut in cont al 11-lea titlu de la destramarea Iugoslaviei in 1992. Partizan are un total de 27 de campionate castigate, dar s-a descurcat mai bine decat rivalul sau de la declararea independentei Serbiei cu 16 titluri cucerite. De altfel, din anul 1992 pana in prezent, Serbia a vazut o singura data o alta campioana in afara de Partizan sau Steaua Rosie. FK Obilic in anul 1994, un club care astazi se zbate in anonimatul ligii a 6-a.

Nici in Cupa situatia nu este mult diferita. De la separarea Serbiei de Muntenegru in 2006, doar alte 3 cluburi au reusit sa castige trofeul cate o singura data, Vojvodina, Cukaricki si Jagodina. Steaua Rosie a castigat de trei ori Cupa, in timp ce Partizan se lauda cu 7 trofee. In perioada fotbalului iugoslav insa, Steaua Rosie era cel mai titrat club in privinta Cupelor castigate pentru ca Partizan era abia pe locul 4, dupa Hajduk Split si Dinamo Zagreb.

Meciul din semifinala Cupei Serbiei dintre Partizan si Steaua Rosie (10 iunie 2020) s-a incheiat cu victoria nebunulor de la Partzian prin golul inscris de Natcho in minutul 58. A fost o intalnire de foc atat pe teren, dar si in tribune. Arbitrul partidei a acordat 9 galbene celor 2 echipe rivale.

Comentarii