Razboi intre FCSB si CSA Steaua

FCSB si CSA Steaua

Gigi Becali a declarat marti seara ca CSA Steaua nu va avea drept sa promoveze nici macar in Liga a treia, deoarece trebuie sa transforme echipa intr-o societate non-profit mai intai. Talpan a raspuns astfel: "Putem juca inclusiv in Liga a doua, si in Liga 1. Ma voi lupta cu toata lumea si aceasta echipa o sa o aduc in prima liga. Poate si Ministerul Sanatatii sa isi faca echipa si sa joace in Liga 1".

Juridic vorbind, s-ar putea sa aiba dreptate Talpan. Becali a fost pe jumatate pacalit, insa I S-A PROMIS ca se va rezolva problema. Ani de zile el a mituit legal (cu functii, cu loje si alte avantaje) diversi generali. La un moment dat el n-a mai vrut sa faca asta, generalii (care nu mai sunt aceiasi ca pe vremea cand Gigi a cumparat clubul) vor si ei sa-si arate muschii, rezultatul fiind cel pe care-l vedem in aceste zile. 

Ca jurist, Talpan s-a dovedit a fi un profesionist, tipul de avocat care-ti poate scoate un criminal din puscarie pe vicii de procedura. Este AS in ceea ce priveste procedurile, eu am facut dreptul mai demult, dar tind sa cred ca procesele pe care le castiga pe banda ar trebui sa serveasca drept lectii.
Moral, Becali a cumparat Steaua, e continuatorul, el ar trebui sa detina marca. Nu stim exact ce a luat, deci adevarul moral, adevarul logic, e diferit de cel juridic.

La fel de obiectiv, spun alte 3 lucruri despre club:
1. Becali o fi el prost administrator, e stapan pe plantatia de sclavi, dar managementul de stat e si mai prost. Sa ne uitam doar cum Steaua e al treilea an in liga a patra. Nu stiu daca legal va avea voie in liga a treia si a doua (dupa cate stiu eu, in liga a treia e voie, in liga a doua la fel, dar nu va putea promova de acolo in liga intai, cel putin acum; legile pot fi schimbate, caci nu e singurul club cu problema asta).

2. Avand in vedere ca am prieteni in ambele tabere, dar si de la Rapid si Dinamo (obiectivi in cazul acesta), pot spune cum vad eu situatia. Asadar, CSA Steaua va castiga suporteri din 2 motive:
- Cei care locuiesc aproape de stadionul Ghencea, suporterii de cartier, vor tine cu CSA. Asa cum cei din Giulesti tin cu Rapid, cei din Stefan cel Mare (chiar Obor) tin cu Dinamo, cei din Ghencea si Drumul Taberei, mai ales cei care tin cu adevarat la acele cartiere, tin cu Steaua. Avand in vedere gradul ridicat de mobilitate, vor fi putini (dar deloc neglijabili) cei care vor alege CSA pe acest criteriu. In sens contra, insa, se spune ca Becali a pierdut foarte multi suporteri atunci cand a acceptat sa paraseasca Ghencea. Ori cand a fost SILIT s-o paraseasca.

Cei care IDOLATRIZEAZA armata vor tine cu CSA. E un adevar: foarte multi oameni tineau cu Steaua pentru ca aveau o parere buna despre armata.Vedeti si sondajele, vedeti unde e armata acolo in Top 3 incredere a populatiei. Am prieteni care-mi spun ca ei au ramas cu Becali, insa parintii si chiar bunicii lor au aderat la CSA pemtru ca a fost armata. Multi chiar refuzau sa mai tina cu FCSB-ul actual tocmai din cauza ca nu mai avea nicio legatura cu armata.

Cei care-s in a doua categorie sunt multi, doar ca nu prea vin din urma. Generatiile tinere nu mai fac armata, asa ca si respectul fata de ea e intr-o continua scadere (a se vedea sondajele, cat a scazut armata din 2000 pana acum, de cand au venit generatiile care NU au mai facut armata).

3. O decizie a instantei nu poate schimba sufletul unui suporter, ci doar ii confirma o decizie deja luata (ma rog, se petrece la majoritatea suporterilor, nu la toti). Daca X il uraste pe Becali si nu mai tinea cu echipa din cauza lui, decizia instantei doar ii confirma decizia. Daca maine Becali ar castiga la apel, acel suporter, cel mai probabil, si-ar baga ceva-n ea de echipa (si de viata) si nu ar mai tine cu nimeni. 

In sens contrar, suporterii care tin acum cu FCSB nu sunt interesati de deciziile instantei. Ei tin cu echipa care a eliminat Valencia si Ajax, a tine in continuare cu FCSB fiind deseori si o dovada de consecventa. Foarte multi considera ca a spune ca FCSB nu e Steaua e echivalent cu a-si renega trecutul. Ceea ce refuza sa faca.
Acum astept pietrele din ambele parti. 

Emil Calinescu - LaStadion.eu


Comentarii