Ce inseamna VAR in arbitraj

VAR in arbitraj

Lumea fotbalului se schimba in bine pentru ca in multe campionate de fotbal din lume si acum la Cupa Mondiala, arbitrii sunt ajutati de VAR.
VAR reprezinta Video Assistant Referee(intr-o traducere aproximativa inseamna sistem de monitorizare video) care ajuta arbitrul central sa ia o decizie intr-o faza controversata. Sa zicem ca este un fault in careul de 16 metri si arbitrul nu e sigur daca e sau nu lovitura de la 11 metri. Cavalerul in negru consulta VAR, adica se uita la reluarea fazei si apoi decide daca a fost sau nu penalty.

VAR este foarte bun atunci cand se inscrie, dar golul a fost marcat din offside, cand un jucator intra la rupere si arbitrul nu a vazut bine faza, cand unii jucatori simuleaza grosolan, cand intra mingea in poarta etc. Au fost cazuri in campionatele din Italia si Spania cand mingea a intrat in poarta si o jumate de metru si arbitrul central a lasat jocul sa mearga. Dar acum cu acest sistem de monitorizare video golul va fi validat imediat. Imi aduc ca Romania a avut un gol marcat regulamentar la un Turneu Final de Fotbal. Dorinel Munteanu a prins un sut puternic de la distanta, iar mingea aintrat clar in poarta Bulgariei, dar arbitrul central a fost orb. Daca aveam VAR in acea perioada, Romania castiga acel meci.

O faza ciudata s-a intamplat in 2014 la meciul dintre Arsenal si Chelsea. Kieran Gibbs de la Arsenal a fost eliminat in mod eronat de arbitrul Marriner pentru un hent, desi mingea a fost atinsa cu mana de Alex Oxlade-Chamberlain. Arbitrul Marriner a fost atentionat de Alex Oxlade-Chamberlain ca el a facut hent, dar cavalerul in negru nu l-a crezut si a pastrat decizia initiala. Daca in acea perioada exista VAR, aceasta situatie jenanta pentru toata lumea putea fi evitata.

Sursa poza givemesport.com

Comentarii