Echilibrare roti la masina ta


Sunt discutii mai mereu intre soferi despre cand si unde trebuie sa faca echilibrare la roti. Unii spun ca de 2 ori pe an atunci cand schimbi cauciucurile de iarna cu cele de vara, iar altii zic ca nu exista un anume interval de echilibrat rotile. Conteaza cum mergi si ce drumuri ai de facut. O echilibrare se impune atunci cand iti apar vibratii in volan si nu tine neaparat de numarul de km. Totusi, atunci cand simtiti vibratii in volan ar fi bine sa verificati din cand in cand o geometrie roti la auto erebus. Inainte de montarea anvelopei se face si o verificare a jantei, dar o fac numai cei ce au si aparatura de corectat jante, de indreptare jante sau de reparatii jante. Este posibil ca aceasta sa fie atinsa.

Rotile se echilibreaza doar atunci cand apar vibratii. Sunt multi factori care pot duce la dezechilibrarea rotilor:

1. O proasta geometrie roti care duce la o uzura neuniforma
2. Incarcarea neuniforma a masinii
3. Presiune in pneuri in afara limitelor acceptate.
4. Cauciucuri lovite/deformate in afara suprafetei de rulare (ca daca apare acolo nu te ajuta cu nimic echilibrarea)
5. Cauciucuri care prin uzura uniforma isi modifica centrul de masa datorita unei asimetrii din constructie(se intampla des la cauciucrile de proasta calitate sau resapate). Se intampla si la case mai mari.
6. Pierderea greutatilor de echilibrare
7. Depinde si de stilul de condus. Un condus foarte sportiv cu derapaje si frane in podea v-a produce mai repede o dezechilibrare a rotilor. Asta e obiceiul tinerilor care au masina la 18 ani si incearca sa faca scheme ca in filmele de actiune. Nu judec pe nimeni, dar ar trebui sa existe o mai mare responsabilitate in randul soferilor, indiferent de varsta.

Anumiti producatori, recomanda echilibrarea si schimbarea incrucisata intre anvelope pentru o exploatare corespunzatoare si indelungata la 10 000 km. De asemenea si verificarea presiunii in pneuri la interval de 3/4 zile maxim. O masina este foarte importanta pentru siguranta voastra si atunci cand e vorba de echilibrare roti nu ar trebui sa te uiti la pret. Siguranta ta si a femiliei tale trebuie sa fie pe primul plan si in casa, dar si pe strazi. Sunt zeci de accidente pe strazile din Romania, iar masina voastra nu ar fi bine sa evite surprize neplacute.

Comentarii