S-au dus vremurile cand Olympique Lyon era sperietoarea mult mai galonatului Real Madrid in Uefa Champions League, iar AS Monaco, cu Fernando Morientes si Dado Prso golgeteri, marsaluia pana in finala aceleiasi competitii pentru a da piept cu un Jose Mourinho in plina ascensiune.
Nu intamplator am adus in discutie pe cele doua echipe din Hexagon, caci de numele lor se leaga destinul subiectului nostru de astazi, pustiul Anthony Martial, format la Lyon-ezi si remarcat in Principat. O intreaga emulatie s-a creat in jurul acestui fotbalist, odata cu transferul sau la Manchester United, pe o suma considerata de multi, neconforma cu realitatea. Dar oare care este realitatea?
Pana cand timpul va da dreptate unora sau altora, intre atatea necunoscute legate de baiatul acesta, prima este legata de pronuntia numelui sau, pe care vom avea nevoie sa il pronuntam corect: Anthony “Marsial”. O solutie de avarie gasita de Louis van Gaal in ultima zi de transferuri pentru a completa atacul unei echipe de super vedete. Pentru binele lui, ar fi bine sa-i iasa pasenta, caci fanii au vazut destule promisiuni pe care s-au platit mici averi de-a lungul timpului. Doar o singura persoana a fost pasibila de iertare in toata aceasta perioada pentru anumite investitii nesanatoase si acela este Sir Alex Ferguson, dar vesnic tanarul scotian deja este in cartile de istorie de pe Old Trafford.
Nu va ascund faptul ca primul impuls pe care l-am avut la aflarea vestii acestui transfer a fost sa aflu mai multe despre cine se vorbeste in propozitiile acestor fini cunoscatori ai religiei fotbal, asa cum sunt englezii. Forumurile si retelele de socializare sunt supraincarcate de pareri pro si contra, dar mai ales de glume, cum numai ei stiu sa le cosmetizeze. Pentru unii hateri varianta mai tanara a esecului numit Danny Welbeck iar pentru altii, mai optimisti, noul Thierry Henry, Anthony Martial (19 ani) devine in acest context cel mai scump tanar jucator din istoria fotbalului, suma de transfer depasindu-le pe cele platite pentru coechipierii sai, Luke Shaw si Wayne Rooney in 2014 si, respectiv 2004.
Putine au fost situatiile in care fanii au dezaprobat anumite tranzactii de jucatori, dar, de aceasta data, nelinistea si indoiala sunt date de factorul pret, unul exorbitant, as indrazni sa spun, “extrem de exorbitant”, daca limba romana mi-ar permite. Ramanem, asadar, la termenul de exorbitant ca pret si la cel de supraevaluat, ca jucator, dar tehnicianul olandez este recunoscut pentru curajul nebun de a investi in tineri si a-i promova la cel mai inalt nivel. Numai ca ultima sa gaselnita, noul numar 9 la echipa va fi propus fotbalului mare pentru nici mai mult nici mai putin decat 60 milioane de euro si inca numaram, pana la maxim 80 de milioane, din aceeasi moneda pentru pustiul care a bifat 11 goluri in 52 de prezente de Ligue 1.
Dincolo de orice comentariu rautacios adus in discutie, putem afirma cu precizie ca pana la noi ordine, Louis van Gaal a introdus legea martiala la Manchester!
Comentarii
Trimiteți un comentariu