Retrospectiva Serie A 2014-2015



                                         



In weekend-ul in care Serie A revine in atentia iubitorilor de fotbal din intreaga lume, m-am gandit sa trecem in revista cele mai importante momente ale sezonului trecut, care nu a fost deloc lipsit de surprize.

Locul 1: Juventus - 87 puncte.
Nicio surpriza la varf. Juventus a facut un sezon aproape perfect sub comanda lui Massimiliano Allegri, doar Barcelona reusind sa stea in calea fericirii grupării torineze in drumul spre o tripla istorica, asemanatoare celei reusite de Jose Mourinho cu Inter in 2010. Asadar, event pentru "Batrana Doamna" si finala de Uefa Champions League iar hegemonia continua.

Locul 2: Roma - 70 puncte.
Pare un deja-vu sa vedem gruparea din capitala pe pozitia secunda in clasament. Impresia generala este ca formatia antrenata acum de Rudi Garcia nu poate mai mult, in conditiile in care fie incepe prost, fie termina prost sezonul, iar ultimul nu face deloc nota discordanta. In ultimii doi ani, Juventus, anterior, Inter, sunt doar cateva exemple din istoria recenta a unei echipe mereu incantatoare, dar niciodata invingatoare.

Locul 3: Lazio - 69 puncte.
Lazio a incheiat un sezon intern care aduce aminte de vremurile bune. Gruparea romana revine in Uefa Champions League la capatul unei campanii care a surprins multa lume. Stefano Pioli are meritul de a fi construit o echipa care a impus respect si care a tinut pasul pana la final si pana la finala Cupei Italiei.

Locul 4: Fiorentina - 64 puncte
Gruparea "Viola" nu se poate plange de un sezon rau, desi clar, putea mai mult. Un loc patru obtinut la mustata in ultima etapa in dauna lui Napoli si o semifinala de Europa League sunt punctele de referinta pentru echipa antrenata de Vincenzo Montella care mentine standardul ultimilor ani.

Locul 5: Napoli - 63 puncte
Formatia de la poalele Vezuviului incheie un alt sezon slab sub comanda lui Rafa Benitez, de data aceasta ultimul, odata cu inscaunarea spaniolului la Madrid. Ambitiile patronului De Laurentiis au fost repede inabusite de technician, formatia sa fiind doar un reper pentru surpriza Dnipro in drumul acesteia spre finala Europa League. Nici nu se putea spera mai mult, in conditiile in care Napoli a avut cea mai slaba aparare dintre echipele clasate in prima jumatate a clasamentului la finele sezonului recent incheiat.

Locul 6: Genoa - 59 puncte
Satisfactia unei clasari onorante dar, in acelasi timp, meritorie pentru gruparea genoveza condusa de Gian Piero Gasperini a fost umbrita de excluderea echipei din competitiile europene din ratiuni birocratice. Ramane totusi consolarea de a fi terminat in fata rivalei locale, Sampdoria, dar si a unor echipe mult mai galonate precum Inter si Milan. Sa speram ca nu va sfarsi ca Parma, care s-a prabusit dupa ce, cu un an inainte, i-a fost refuzata licenta pentru o participare europeana.

Locul 7: Sampdoria - 56 puncte
Sinisa Mihajlovic a facut treaba buna la Genova timp de doua sezoane. Va ramane in inimile fanilor "Blucerchiati" nu numai ca jucatorul care executa magistral loviturile libere, dar si ca antrenorul care a readus-o pe Sampdoria in circuitul european, fie si conjunctural, asa cum s-a intamplat acum, prin neacordarea licentei cu drept de joc pentru rivala Genoa. Nu va ramane si in sufletul fanilor "Nerazzurri" dupa ce si-a dat acordul sa antreneze pe Milan, uitand, astfel de juramintele eterne facute nu cu mult timp in urma.

Locul 8: Inter - 55 puncte
E greu de facut o caracterizare Inter-ului. Si mai greu una Milan-ului, dar ajungem si acolo. Pentru "cea mai bine clasata" echipa a orasului Milano in sezonul recent incheiat, totul pare desprins dintr-o poveste a copilariei care incepe cu "A fost odata"... A fost odata... 2010, a fost odata... Jose Mourinho, a fost odata... tripla istorica. De atunci, totul pare sa se fi rupt. Vechea garda a plecat sau a fost indepartata, legenda Javier Zanetti a pus ghetele in cui si acum priveste neputincios impreuna cu fanii la schimburi interminabile de antrenori care nu par a fi capabili sa redreseze corabia. S-a sperat ca readucerea lui Roberto Mancini va produce socul la echipa, dupa esecul marca Walter Mazzarri. Dimpotriva, a iesit mai rau. Trei pozitii mai jos in clasament, mai putine goluri marcate, mai multe goluri primite si, evident, neparticipare in Europa. O palida consolare dupa un sezon de cosmar ar putea fi incoronarea lui Mauro Icardi cu titlul de golgeter, singura pata de culoare intr-un decor atat de cenusiu pentru un club cu o istorie asa mare.

Locul 9: Torino - 54 puncte
Campania gruparii "Granata" poate fi considerata un succes si in acest sezon, chiar si cu o clasare inferioara fata de cel anterior. Dupa despartirea de golgeterii Immobile si Cerci, echipa a mentinut ritmul impus cu un an in urma, impresionand pe alocuri si in Europa League, ajungand pana in faza saisprezecimilor. Totusi, nimic nu se compara cu satisfactia victoriei din derby-ul cu rivala de-o viata, nimeni alta decat campioana Juventus, prima, obtinuta dupa o pauza de 20 de ani.

Locul 10: Milan - 52 puncte
Prima jumatate a clasamentului este incheiata de o alta surpriza neplacuta, Milan, a carei situatie nu este cu nimic diferita fara de a rivalei Inter. Candva doua cluburi potente financiar, care umpleau tribunele celebrei arene "Giuseppe Meazza" si care strangeau laolalta jucatori de calibru, campioni europeni si mondiali, detinatori ai Balonului de Aur, acum se zbat in anonimat cu jucatori liberi de contract sau, eventual, "low-cost". Pippo Inzaghi a fost ales ca solutie de avarie intr-un context deloc favorabil pentru club marcat de lipsa unor individualitati in echipa, dar, mai ales, lipsa unui buget de transferuri care sa completeze echipa. In acest context, singurul "titlu" la indemana a fost acela de echipa cu cele mai multe cartonase rosii din Serie A, 13 la numar. Sa vina Mihajlovic, ar spune unii...

Locul 11: Palermo - 49 puncte
La revenirea in Serie A, Palermo nu a avut probleme in a-si securiza pozitia pentru noul sezon, asta si pe fondul unor evolutii de exceptie ale starurilor Paulo Dybala si Franco Vazquez, ambii marcatori a cate zece goluri. Primul a facut si obiectul unui transfer rasunator in aceasta vara prin plecarea sa la campioana Juventus, in schimbul sumei de 40 milioane de euro. 

Locul 12: Sassuolo - 49 puncte
Trupa lui Eusebio Di Francesco a supravietuit si celui de-al doilea sezon in primul esalon. Ba mai mult, anul acesta nu au existat emotii, asa cum s-a intamplat anul trecut cand Sassuolo s-a salvat la mustata. Domenico Berardi cu 15 goluri si Simone Zaza cu 11 goluri au fost din nou gurile de foc in fata portilor adverse, cei doi reusind mai bine de jumatate din golurile echipei.

Locul 13: Hellas Verona - 46 puncte
Dupa al doilea sezon in care nu a cochetat cu emotiile retrogradarii, Hellas Verona se poate mandri cu faptul ca a dat golgeter-ul campionatului, in persoana lui Luca Toni, veteranul de 38 de ani care a perforat portile adverse de 22 de ori in ultimul sezon, impartind titlul de "capocannoniere" cu Mauro Icardi.

Locul 14: Chievo - 43 puncte
Cealalta echipa din Verona a stat si ea departe de zona minata, fara a practica un fotbal prea atractiv, dar, sa fim seriosi, cate din echipele italiene joaca spectaculos, cu atat mai putin cele din a doua jumatate a clasamentului? Alberto Paloschi a tinut din nou echipa pe linia de plutire, cu 9 goluri inscrise.

Locul 15: Empoli - 42 puncte
Putini se asteptau ca Empoli sa se mentina in prima liga, in contextul unei concurente extrem de dure, se stie. Puncte de referinta pentru Empoli in sezonul incheiat au fost mereu "tanarul" Massimo Macaronne, autor a zece goluri, Daniele Rugani, singurul jucator din Serie A care a fost integralist in toate meciurile si mijlocasul Mirko Valdifiori, jucatorul care a livrat al doilea cel mai mare numar de pase din campionat, 2692. Din sezonul care sta sa inceapa, mijlocasul italian isi va urma antrenorul la Napoli, Maurizio Sarri, urmand sa preia postul lui Rafa Benitez.

Locul 16: Udinese - 41 puncte
Cineva sa-l opreasca pe Toto Di Natale! Udinese nu mai sperie pe nimeni de ceva timp in Serie A, dar micutul atacant straluceste de fiecare data. L-a depasit pe Roberto Baggio in clasamentul all-time al marcatorilor din Serie A, ajungand la 189 de goluri in 362 de prezente pentru "Bianconeri" din 2004 incoace si nu se gandeste sa renunte.

Locul 17: Atalanta - 37 puncte
Atalanta este ultima echipa care s-a salvat de la retrogradare, sub comanda lui Edoardo Reja. Mauricio Pinilla si German Denis sunt cei care au pastrat vii sperantele suporterilor pentru un nou sezon pe prima scena.

Locul 18: Cagliari - 34 puncte
Patru antrenori s-au perindat pe banca lui Cagliari inainte ca echipa sa retrogradeze. Zdenek Zeman, de doua ori, Gianfranco Zola si Gianluca Festa pe final nu au putut impiedica un deznodamant trist pentru gruparea din Sardinia, care se intoarce in Serie B dupa 11 ani. 

Locul 19: Cesena - 24 puncte
Pentru Cesena, Serie A a fost o cruce prea mare de carat, iar retrogradarea sa nu a surprins pe nimeni. Daca sarzii de la Cagliari au sperat pana spre final, soarta Cesenei a fost cu mult inainte pecetluita, cele noua goluri reusite de golgeter-ul echipei, Gregoire Defrel, nefiind de ajuns pentru salvare.

Locul 20: Parma - 17 puncte
La Parma, totul s-a intamplat foarte repede intr-un an. De la clasarea pe loc de Europa League umbrita de neacordarea licentei de participare si pana la dezastru nu a fost decat un pas. Atipic pentru fotbalul italian, clubul nu si-a mai platit jucatorii, starea de haos s-a instaurat, a urmat declararea falimentului si rezultatele au fost pe masura starii de spirit. Mai grav este ca daca nu se va gasi nimeni care sa resusciteze clubul din punct de vedere financiar, o echipa de traditie precum Parma poate sfarsi in Lega Pro, ultima divizie valorica din Italia.

Comentarii